Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek (diverse verhalen)

De op 2 december 1987 te Beek opgerichte Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek stelt zich ten doel, op een verantwoorde en toekomstgerichte manier, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van andere oorlogen en vredesmissies te herdenken.

De slachtoffers worden niet alleen herdacht, maar de Stichting probeert ook de inwoners van Beek aan het denken te zetten over de vraag hoe het mogelijk was, dat in het hart van modern Europa een misdadig regime aan de macht kon komen, en hoe het mogelijk was, dat veel goedwillende mensen niet in staat waren de rampen te voorkomen. De oorlog en de Holocaust worden daarmee binnengehaald als onderdeel van ons zelf en niet meer als iets van “toen” en “hen”. De Stichting probeert dan ook paralellen te trekken tussen verleden en heden. Een bijdrage leveren aan bewustwording over racisme, uitsluiting, oorlog en geweld hoort dan ook wezenlijk bij de doelstelling van de Stichting.

De stichting heeft een eigen website: https://www.dodenherdenking-beek.nl. Op deze website vindt u o.a. een grote hoeveelheid documentatie in de vorm van verhalen en boeken over Beek ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een aantal daarvan is geschreven in samenwerking met de Heemkundevereniging Beek. Ook zijn veel documenten en foto’s uit het archief van de Heemkundevereniging gebruikt.

Zie: https://www.dodenherdenking-beek.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=151