Kelmonderhof

Kasteelhoeve Kelmonderhof” is weer een uniek monumentaal object dat wij met trots mogen aanbieden.

Anders dan vele andere vergelijkbare is deze prachtige hoeve onderscheidend in zijn authenticiteit. De in zijn huidige vorm in 1618 gebouwde carré heeft dus net zijn respectabele 400ste verjaardag gevierd, althans zo wordt weergegeven op het sympathieke torentje van het poortgebouw. 
Het complex, zo mogen we het wel noemen is verdeeld in 3 eigendommen waarvan er slechts 2 van de mooie oude paarsachtige poort gebruikmaken.

Het nu aangebodene deel vinden wij absoluut het mooiste, enerzijds omdat het de gehele voorzijde betreft van links tot rechts, met zijn ingetogen, bescheiden chique gevels en het reeds genoemde poortgebouw, met zijn torenkamer.

De prachtige patine die het gebouw typeert komen we niet vaak tegen en beschouwen we als een absolute kwaliteit…

Het hoofd-woongedeelte kan met zijn ruim 330 m2 zeer groot worden genoemd en heeft nog uitbreidingsmogelijkheid op de indrukwekkende zolderverdieping.

De grote schuur, “de studio” en de meerdere stalletjes, mooie spannende gewelfde kelders en overige bergruimtes die aan de cour zijn gelegen maken dat dit onder de rook van Maastricht “verstopte” prachtobject oneindig veel mogelijkheden lijkt te herbergen…

Een slordige 600m2, exclusief de zolderruimtes geven dit bedoelde duiding naar onze mening.

De hoofdzakelijk zuidelijk georiënteerde immense tuin vermeerderd de kasteelachtige entourage, niet alleen door zijn formaat, maar veel meer door de imposante gevels…
Met trots kijkend naar de hoeve kan de nieuwe eigenaar of eigenaresse deze 

“patine-pracht” uiteraard met zorg en liefde nog vervolmaken.

Historie

De eerste bouw van de Kelmonderhof ofwel Sprewaerts Hof kan als hoeve worden teruggevonden in het jaar 1539 toen ene Reinier Sprewaert het landgoed ging bewonen.

Vanaf 1683 heeft de Maastrichtse familie de Montaigne ruim 2 eeuwen de hoeve bewoont, generatie na generatie. 

Claude Ernest de Montaigne maakte een adellijke woning van de Kelmonderhof,eigenlijk in de vorm zoals we vandaag nog kunnen bewonderen.

Er is veel te vertellen over het rijke bijna 500 jarige verleden van deze kasteelhoeve…

Zo zijn er prachtige subtiele bouwelementen te vinden zoals de bijzonder fraaie gekrulde kroonlijst in de toren en de robuuste speklaag structuur die op meerdere plaatsen is terug te vinden.

De zadeldaken zijn na de grote brand in 1883 minder steil gebouwd, wellicht omdat dit esthetisch de verhoudingen mooier maakt. 

In de door ons kantoor geproduceerde tekeningen zijn de huidige functies aangegeven. 

De zeer uitgebreide foto documentatie die beschikbaar is geven verder een perfect beeld van de indeling en zijn functies evenals dat deze het overige in deze documentatie benoemde goed visualiseert naar onze mening. 

Onderhoudsstaat en materialen

De algemene onderhoudsstaat van de opstallen zijn zeker goed te noemen.

Modernisering van onderdelen als eerder genoemd zal zeker meerwaarde kunnen creëren.

Wij zijn erg verheugd over de bijna zeldzaam te noemen authenticiteit, de patine en de prachtige sleet die de kwalitatieve sfeer zo versterkt…

Bijna alle materialen zijn authentiek als is er natuurlijk van alles verbeterd, maar ook voor dit aspect geldt dat u dit bij voorkeur dient te ervaren…

Tijdens een wellicht verassende bezichtiging zullen wij trachten ons oprechte enthousiasme op u over te brengen..