September 1944 was een tijd van gespannen verwachting. De bevrijders waren in aantocht. In Beek kon men de vorderingen van de bevrijders van dag tot dag volgen: ambtenaren in het gemeentehuis gaven bijna dagelijks een illegaal krantje uit: de Vrijheidbode. Dit werd gevuld met berichten die waren opgevangen van Radio Oranje.
Vanaf 1 september (1944) was er geen treinverkeer meer mogelijk. De scholen gingen na de zomervakantie niet meer open. Eveneens op 1 september ontplofte de gashouder van de cokesfabriek op het terrein van de Maurits, in brand geschoten door een geallieerd vliegtuig.
Mensen in Beek zagen grote aantallen Duitse militairen zich chaotisch terugtrekken, onderweg plunderend en vorderend. Veel soldaten deserteerden. Duizenden militairen werden ingekwartierd bij Beekse gezinnen.
Op 5 september – ‘Dolle Dinsdag’ – waren er geruchten dat de geallieerden elk moment konden komen. Er brak paniek uit onder NSB-ers, waardoor een wilde chaotische vlucht van deze lieden naar het noorden plaatsvond.. Van de paniek maakte enkele personen uit het verzet handig gebruik om de in beslag genomen radiotoestellen terug te stelen uit het Patronaat, waar zij lagen opgeslagen. Op 9 september vluchtte ook NSB-burgemeester Regout. Om zijn huisraad te vervoeren vorderde hij de bakkerswagen van bakker Maasen, en het paard van de zigeunerfamilie Franz, die hij naar Westerbork en Auschwitz had laten deporteren.
In de dagen daarna werd er meer en meer geschoten in en om Beek en er vielen ook een paar gewonden onder de burgerbevolking.
Op 16 september was er een grote veldslag bij Oensel en Geverik. Eenheden van Hell on Wheels voerden zware aanvallen uit op Duitse verdedigingstellingen. Minstens dertien Duitsers en een Amerikaan sneuvelden. De Duitsers werden inderhaast op het Sint-Martinuskerkhof begraven. Zowel in Oensel als in Spaubeek viel een dode door een bom.
En toen, op 17 september, een zondag, reed voor het eerst een Amerikaanse tank – komende vanuit Oensel – de Adsteeg af. Neerbeek werd nog diezelfde dag ook bevrijd. Spaubeek een dag later, door militairen die kwamen vanuit Valkenburg. Het feest in Beek kon beginnen.