HEEMKUNDE BEEK

Zoeken

GASTENBOEK

 

     GASTENBOEK

gastenboek.jpg - 14,97 kB

GOLD AWARD

             GOLD AWARD

 Voor-3jaar.jpg - 244,20 kB 

        VOOR 3JAAR NR. 1

       

NLDOET2020

Geen afbeeldingen

Bezoekers online

We hebben 17 gasten en geen leden online

WEBSITE 2016

 

 

          WEBSITE 2016

Afscheid Marietje

 

 Marietje.jpg - 94,97 kB

Afscheid Marietje

ANBI

 

anbi.png - 23,05 kB

Bokkenrijders

 

 Bokkenrijder-3.jpg - 30,67 kB

WEBSITE 2015

BECHA

 

 

Jo Hoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

     

     

         Jo Hoen †

     Oprichter en

       1e voorzitter

 

 

Beek Toen en Nu

Beek Toen en Nu 2

     BEEK TOEN EN NU 2

Beek Uw Gemeente

Sigaren industrie

Marechaussee in Beek

 

 

           FR. Piek

Woonkernen

Bandkeramiek

St.Martinuskerk

Sint Hubertuskerk

Kasteel Genbroek

           Genbroek

Oude Pastorie

 

                KLIK

Sjterfhoes

Herv. Pastorie

Vlag Mijnwerkersbond

 

 

Hubertus Molen

EyeWitness

SICOF

Gedonder in de Hemel

Leenhof Valkenburg

 

      LEENHOF VALKENBURG

Oude Pastorie

 

       Oude Pastorie

Beheerder-Jan Jacobs

            E-mail

   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inlogformulier

Heemkundemuseum2.jpg - 45,66 kB

WERKGROEPEN AAN HET WERK

 

 Gemeentehuis-zw.jpg - 41,55 kB

GEMEENTEHUIS 1887 - 1987

Middeleeuwen

 

 

 

In 1340 werd al al melding gemaakt van ‘de nieuwe molen bij Ophelene’ . Sindsdien heeft de molen veel veranderingen ondergaan. De Sint Jansmolen was, zoals de meeste molens, oorspronkelijk een banmolen, in dit geval voor Beek en Spaubeek. In de Franse tijd kwam de watermolen in andere handen. De watermolen werd vernoemd naar het kasteel Sint Jansgeleen. Het kasteel bestaat niet meer maar de voorhof of pachthoeve (neerhof) met voormalige pachterswoning (haakvormig, twee verdiepingen hoog, van baksteen) daterend uit 1730 staat nog steeds. Een vleugel is later verlengd, waardoor de watermolen opgenomen werd in het gebouw. Het huidige molenhuis dateert van 1775 en heeft een mansarde-, punt-, of tentdak.

 

Archeologische vondst in Geleenbeek:  Paul Mennens

De Geleenbeek ontspringt in Benzenrade (gemeente Heerlen) en stroomt via Voerendaal, Nuth, Schinnen, Spaubeek, Sittard-Geleen en Nieuwstadt naar Stevensweert, waar de beek onder de naam Oude Maas in de Maas uitmondt.

Herinrichting Geleenbeekdal

Onder de naam 'Corio Glana' is het Waterschap Roer- en Overmaas in samenwerking met diverse gemeenten gestart met een integrale ontwikkeling van de inrichting van het Geleenbeekdal. In het project worden de huidige gekanaliseerde beek en de aanliggende landbouwgebieden natuurlijk ingericht en worden recreatieve wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd.

In het gebied tussen kasteel Terborgh in Schinnen en St.-Jansgeleen in Spaubeek zijn de werkzaamheden dit jaar gestart. De gekanaliseerde beek gaat weer meanderen door het landschap, de beekbodem wordt iets verhoogd, zodat de aanliggende broekbossen niet zullen uitdrogen, het voormalige kerkpad tussen Terborgh en Oude Kerk wordt hersteld en er komt en nieuwe voetgangersbrug over de Geleenbeek.

Houten molen

Tijdens de werkzaamheden nabij St.-Jansgeleen ontdekte men funderingspalen en een rij houtenplanken. Was het een brug, een houten keermuur of een molen geweest?

Direct werd RAAP (onderzoeksbureau voor archeologie en cultuurhistorie) geïnformeerd en startte het onderzoek. Maandag 16 november pompte men water weg om alles beter te kunnen onderzoeken, echter in de nacht van 16 op 17 november zorgde massale regenval ervoor dat alles onder water verdween. Maandag 23 november hervatte men de werkzaamheden en konden de archeologen van RAAP alles inmeten en fotograferen. Een belangrijke vondst betreft een deurtje met scharnier, dus waarschijnlijk hebben we hier te maken met een gebouw. Over de datering is nog niet veel te zeggen (middeleeuwen?). Aan de hand van de gevonden funderingspalen kan worden vastgesteld wanneer het bouwwerk gerealiseerd is. (Dendrochronologie is de wetenschap waarbij men aan het hand van de jaarringen, de ouderdom van houten (archeologische) voorwerpen kan vaststellen.)

Wanneer het onderzoek is afgerond, zullen we in Becha op deze vondst terugkomen.

OPGRAVINGEN BIJ DE GELEENBEEK