Deel door Anita ten Vaarwerk
Deels eerder gepubliceerd in Becha 2003-3
Grondlegger van de bakkerij is Joseph Lambert Dukers, geboren op 23-08-1908 te Susteren als zoon van Lodewijk Dukers en Anna Peters. Hij is overleden op 09-12-1982 te Sittard op 74-jarige leeftijd. Gehuwd op 31-jarige leeftijd met Maria Johanna Rademakers, destijds 24 jaar oud, geboren op 16-12-1914 te Spaubeek als dochter van Christiaan Rademakers en Johanna Josephina Schoenmackers. Op jonge leeftijd was Lambert Dukers in een beek in Susteren gaan zwemmen en is erna door een bacterie of virus zeer slechthorend geworden. Hierdoor moest hij stoppen met de toenmalige kweekschool waar hij aan het leren was voor schoolmeester. Samen met zijn vader kwamen ze tot de beslissing dat je voor bakker niet perse goed hoefde te horen en toen is hij bakker geworden.
1924
Op 15-jarige leeftijd komt Lambert Dukers met de fiets (zie foto) vanuit Susteren naar Beek om bij bakker Lemmens (later bakkerij Maessen) op de Adsteeg als knecht voor bakker te leren. Het vak wordt hem geleerd door Lemmens en later leerde hij het weer aan Gil Maessen, een dirigent en schoonzoon van Lemmens.
Toen hij de beginselen van het vak kende, wilde hij graag als zelfstandige beginnen achter de kerk, Kerkstraat 3. In het pand waar later Zef Hoedemakers een bakkerij runde. Dit pand was echter gehuurd. Daar was ook een klein winkeltje bij. Dit winkeltje werd gerund door Marie Heijmans, destijds moeder van 12 kinderen.
1936
Omdat Lambert toch graag op zichzelf iets wilde ging hij op zoek naar een geschikte bouwlocatie. Deze werd gevonden op de Hoolstraat. De gemeente had echter liever gezien dat hij naar, destijds heette dat de kamp, zou gaan. Hoek Burg. Lemmensstraat/Peter Treckpoelstraat.
Dat vond de vader van Lambert echter maar niks en dus werd het de Hoolstraat nummer 5. Om dit stuk grond te kopen moest de vader van Lambert 11 weiden verkopen.
Alleerst werd achterdoor de bakkerij met het woonhuis gebouwd.
Het brood werd eerst verkocht met paard en wagen langs de deur. Het zwarte paard werd dikwijls geleend door begrafenisonderneming en taxivervoer Demandt om voor de lijkenkoets te lopen. ‘s Ochtends liep het dan de begrafenis en ‘s middags de bezorgroute.
Het paard wat Lambert destijds had moest eerst een rondje om Beek gelopen hebben alvorens het zich liet inspannen voor de kar.
In 1939, toen de bakkerij klaar was en Lambert inmiddels getrouwd was met Marie, kwamen er een groter woonhuis met winkeltje bij. Marie zorgde voor de winkel en Lambert maakte de broden en de vlaaien. In die tijd werd er al van personeel gebruikt gemaakt: de gezusters Blom en Schepers
1940
Oorlogstijd. Alles was op de bon. Lambert en Marie moesten al het geld inleveren. Meel werd gekocht met de bonnen die de mensen weer moesten betalen voor het brood en de vlaaien. De helft van de tijd vergat Marie dat de mensen bonnen moesten betalen en moest ze het dorp door om bonnen te verzamelen. Het gezin met 5 kinderen moest rondkomen van 10 gulden per maand.
1950 en later
Na de periode van paard en wagen kocht Lambert een bakfiets.
Echter, Lambert luste graag een drankje en mede door zijn slechthorendheid vond de politie dat niet zo’n goed idee. Ze verboden hem met de bakfiets de weg op te gaan omdat ie een gevaar op de weg was.
Toen moest de tant Cor als negenjarig meisje mee gaan helpen. Er werd een mand voor op haar fiets gemaakt, er werd met de school gepraat en zo ging Corrie voor halve dagen naar school en voor halve dagen in het familiebedrijf brood rondbrengen naar o.a. Geverik,
1 brood van 1 kilo kostte destijds 25 cent (10,5 eurocent). Nu kost 1 brood van gem. 800 gr. €2.15
De zusters Carmelitessen in het klooster betaalden hun waar met meel.
Velen kwamen met deeg en fruit om hun vlaaien te laten bakken. Zij gaven dit af en kwamen later terug om hun vlaai op te halen. Hiervoor moesten zij 15 cent (bijna 7 eurocent) betalen. Omdat men wel eens teveel deeg gaf, maakte Marie van de overgebleven degen 1 deeg en maakte daar weer knapkoeken van die weer in de winkel verkocht werden.
Meel werd gehaald bij “de Makker” in Meerssen of Mengelers in Spaubeek. Als Lambert tekort kwam ging Marie op de fiets een zak van 50 kg. halen op de Adsteeg.
(Op vandaag mogen de zakken niet zwaarder zijn dan 20 kg. vanwege de Arbo)
Andere grondstoffen kwamen via Wil Heuts uit Sittard (toen vorst van de Marotte). Suiker en boter kwamen van Retra uit de Molenstraat . Later is dit de All-Markt geworden.
Snijmachines voor het brood waren er in die tijd niet. Dat deed iedereen thuis zelf met het mes. Wel voor roggebrood was er een handmatig apparaat.
1957
Na de basisschool ging Louis op 12-jarige leeftijd de bakkerij in als broodbakker. Hierbij werd hij geholpen door de bakkers uit Beek.
1958
Cees Dukers ging als 12-jarige bij Duchateau in Maastricht in de leer als banketbakker.
1959
De bakkerij ging over van Lambert naar Louis en Cees. Marie en Lambert bleven wel in het huis wonen. Er werd een nieuwe oven geplaatst. Tevens werd er een douche met warm gemaakt naast de oven. Uniek voor Beek destijds. Door de warmte van de oven te gebruiken was er warm water. Diverse buurtbewoners kwamen zich wekelijks douchen bij de bakkerij.
Lambert een speciale band had met het café ” Kien van de Frusch” achter de kerk. Op die plaatst werden verbouwingen geregeld, woonruimte verhuurd, zaken gedaan en nog veel meer!
Een verhaal wat nog altijd in de familie sfeer wordt verteld was dat het paard van Lambert de weg naar huis, vanaf achter de kerk, alleen vond.
1968
Louis trouwde in 1968 met Tineke Pinxt uit Geulle en zij woonden op de 1e en 2e verdieping van de Hoolstraat met hun gezin. In hun gezin werden 2 kinderen geboren : Raymond (1969) en Noëlle (1977).
Cees en Ria Dukers woonden ook nog een tijdje op de voormalige meelzolder boven de bakkerij.
Cees en Louis deden ong. 10 jaar samen de bakkerij totdat Cees kreeg last van zijn rug en noodgedwongen een ander beroep uit moest gaan oefenen. Hij ging de verzekeringen in. Wel is hij altijd blijven uithelpen op zon-en feestdagen. Nog steeds is hij bij drukke dagen oproepbaar.
In die tijd deden ze beiden ‘s ochtends bakken en ‘s middags reden hun ventroute met de bestelbusjes.
1974
Door de jaren heen is er altijd wel het een of ander verbouwd. In deze jaren vond de grootste verbouwing plaats. De bakkerij werd gemoderniseerd door middel van een automatische bollenkast en een nieuwe revolutionaire oven. Het jaar erna was de winkel aan de beurt.
1982
Grondlegger Lambert Dukers overlijdt op 74-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Sittard.
1989
Raymond Dukers gaat als bakker de bakkerij in en wordt in medevennoot. Er wordt een geautomatiseerd bestellingen-en produktiesysteem ingevoerd en alles gaat makkelijker en sneller.
1990
Bakkerij Dukers wordt opgenomen in het Echte Bakkers Gilde en mag zich vanaf nu Dukers, de Echte Bakker noemen.
1998
Bakkerij Bours in Stein wordt overgenomen, het 1e filiaal is een feit.
De produktie van brood en banket wordt gescheiden. In Stein wordt het brood en kleinbrood gemaakt en in Beek de vlaaien en het gebak.
2000
In mei wordt bakkerij Janssen in Bunde overgenomen. De bakkerij in Bunde wordt stilgelegd.
2002
In juli wordt Meerssen wordt bakker Bennenbroek aan de Gasthuisstraat overgenomen en krijgt bakkerij Dukers het 4e filiaal,
2004
In Elsloo wordt het vijfde filiaal geopend.
En…..bakkerij Dukers wordt “Beste Echte Bakker van Limburg”
2005
De produktie van het banket in Beek wordt na een intensieve verbouwing in zijn geheel naar Stein verplaatst. De bakkerij in Beek wordt gesloten, de winkel wordt een filiaal waarvan Tineke Dukers de filiaalleidster wordt.
Dukers, de Echte Bakker wint de oliebollencompetitie van Limburg voor de 1e keer.
2006
De gemeente Meerssen verkoopt het pand aan de Gasthuisstraat 1 en Echte Bakker Dukers vindt haar intrek aan de Beekstraat 5 in Meerssen. Hier wordt een warme en moderne bakkerswinkel gerealiseerd.
De oliebollencompetitie wordt voor de 2e keer gewonnen.
In november krijgt de bakkerij het bericht dat ze zijn genomineerd in de landelijke wedstrijd : “Bakkerij van het Jaar” samen met nog 11 andere bakkerijen in den lande.
2008
Na het winnen van de oliebollenwedstrijd wordt Echte Bakker Dukers ook 2e in de Nonnevottencompetie.
En op Carnavalsdinsdag krijgt men het bericht dat men de finale heeft behaald van de prestigieuze landelijke wedstrijd. Landelijk gezien is bakkerij Dukers dan al de Beste Limburgse Bakkerij en gaat samen met nog 5 andere bakkerijen de strijd aan. Op 8 april 2008 zal deze worden beslist. Gerard Oonk uit Enschede wordt dit jaar Beste Bakker van Nederland. Bakkerij Dukers wordt 6e.
2009
Bij de Limburgse Nonnevotten wedstrijd worden we 1e….
Het pand aan de Vliegenstraat in Bunde wordt verkocht en de winkel wordt verplaatst naar het St. Agnesplein in Bunde.
2010
Bakkerij Dukers werkt verder aan verdere automatisering achter de schermen met het oog op de toekomst. Er wordt een webshop ontwikkeld met foto’s zodat de klanten vanaf hun luie stoel kunnen gaan bestellen. Voor de Nederlandse bakkerijwereld toen nog redelijk uniek, want een bakker met een webshop is erg vooruitstrevend. Inmiddels zijn er vele bakkerijen gevolgd en dit zal alleen nog maar toenemen
2012
Na een paar jaar geen intensieve activiteiten te hebben ondernomen wordt er een volledig nieuwe huisstijl gepresenteerd met ludieke acties (o.a. Blauw Brood)
De kleuren werden verfrissend modern, maar met traditie. Vandaar ook de slogan “Traditie met Ambitie”
Blauw : dit was de kleur waarin opa Lambert destijds ook is gestart met de bakkerij
Zwarte rondo : verwijst naar de ronde vlaai, een traditoneel produkt waar de klant voor komt en ook naar de stempel van goedkeuring.
Witte letters : steken mooi en duidelijk af tegen het zwart en blauw. De aparte schrijfletter is de traditionele chocoladeschrijfletter voor op taarten een naam met chocolade te schrijven.
En gewoon : dé Bakker, de warme echte bekende in onze regio
Leveringsgebied
Het gebied waar we leveren strekt zich uit vanaf Eijsden tot aan Sittard, langs de A2. Deze leveringen hebben niet alleen betrekking op bezorging langs de deur, maar ook leveringen aan andere bakkers, kleine supermarkten, bedrijfskantine’s, instellingen, bedrijven en particulieren.
Automatisering
Zonder ontwikkeling en innovatioe staat alles stil. Daar waar mogelijk investeert bakkerij Dukers in nieuwe, betere en milieuvriendelijke automatisering zonder da kwaliteit van haar produkten uit het oog te verliezen.
Zo staat ook al jaren de internetsite van Dukers zeer bekend.
Sinds 2008 is er zelfs een webshop bijgekomen, een kleine extra filiaal, waar men alle produkten kan bekijken 24/7, deze kan bestellen en eventueel al kan betalen. In Stein kunnen met Kerst de vooraf betaalde webshopbestellingen bij een apart loket afgehaald worden, zonder wachttijd.
Gemakkelijker kan het niet voor de klant.
Aantal werknemers
Momenteel werken er bij Dukers, dé bakker, zo’n 60 werknemers, waarvan het grootste deel parttime in de verkoop.
Daarnaast zijn broodbakkers, banketbakkers, expeditiemedewerkers, chauffeurs en kantoormedewerkers die samen ervoor zorgen dat u dagelijks vers uw produkten kunt krijgen, 6 dagen per week, van maandag tot en met zaterdag.
2014
In november hebben we een grote Open Dag georganiseerd in de bakkerij. Dit was zoals altijd een superfestijn voor groot en klein. Kijken achter de schermen bij de warme bakker waar de bakkers nog met hun handen moeten werken om er een lekker en goed brood van te maken.
In augustus wordt bakkerij Kleintjens in de Gasthuisstraat in Meerssen overgenomen. De winkel in de Beekstraat blijft voorlopig nog gewoon open.
2016
Dit wordt een jubileumjaar waarin we een heel jaar ons 80-jarig bestaan gaan vieren. Houdt de site en Facebook in de gaten wat er allemaal staat te gebeuren.