Elsmuseum Beek

Welkom bij het Elsmuseum

In het gebouw van de voormalige Distilleerderij Jacques Hennekens te Beek is een museum ingericht, dat helemaal in het teken staat van de bekende kruidenbitter ELS LA VERA (voor velen Elske of Aelske). De authentieke distillatie-apparaten, die vrijwel productieklaar staan opgesteld, vormen de kern van dit museum. Het distilleren wordt op kleine schaal door vrijwilligers gedemonstreerd en bezoekers kunnen dit museumdistillaat proeven.

Op de vroegere kruidenzolder wordt de bezoeker middels een diapresentatie ingewijd in de geschiedenis van het distilleren in het algemeen en van ELS LA VERA in het bijzonder. Ook kunt U daar een tentoonstelling zien over diverse facetten van de vroegere distilleerderij. Verder worden op de verdieping o.a. door het Heemkundemuseum Beek wisselende exposities ingericht over pré-industriële beroepen, die vroeger in Beek en omgeving werden uitgeoefend.

Geschiedenis

De kruidenbitter, later bekend onder de naam Els, vindt zijn oorsprong op landgoed Genbroek in Beek. Aldaar werd in 1821 door G.J.H. Hennekens een distilleerderij begonnen. Door het grote succes van de daar gemaakte distillaten werden de bedrijfsactiviteiten al in 1828 verplaatst naar een distilleerderij nabij de monumentale boerenhoeve aan het Wolfeinde in het centrum van Beek. Vijf generaties Hennekens en de daaraan verwante familie Sangers maakten er hun Els en andere distillaten, volgens het oude familierecept.

Vanaf 1980 distilleert Bols Royal Distilleries de ELS LA VERA. Aanvankelijk in Beek,vanaf 1990 in Zoetermeer.
In 1994 werden de oude Hennekens distillatiekolommen door Bols gerestaureerd en als industriëel erfgoed geschonken aan de gemeente Beek. Besloten werd om deze apparaten in een museale vorm aan het publiek te presenteren.