HEEMKUNDE BEEK

Zoeken

GASTENBOEK

 

     GASTENBOEK

gastenboek.jpg - 14,97 kB

GOLD AWARD

             GOLD AWARD

 Voor-3jaar.jpg - 244,20 kB 

        VOOR 3JAAR NR. 1

       

NLDOET2020

Geen afbeeldingen

Bezoekers online

We hebben 19 gasten en geen leden online

WEBSITE 2016

 

 

          WEBSITE 2016

Afscheid Marietje

 

 Marietje.jpg - 94,97 kB

Afscheid Marietje

ANBI

 

anbi.png - 23,05 kB

Bokkenrijders

 

 Bokkenrijder-3.jpg - 30,67 kB

WEBSITE 2015

BECHA

 

 

Jo Hoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

     

     

         Jo Hoen †

     Oprichter en

       1e voorzitter

 

 

Beek Toen en Nu

Beek Toen en Nu 2

     BEEK TOEN EN NU 2

Beek Uw Gemeente

Sigaren industrie

Marechaussee in Beek

 

 

           FR. Piek

Woonkernen

Bandkeramiek

St.Martinuskerk

Sint Hubertuskerk

Kasteel Genbroek

           Genbroek

Oude Pastorie

 

                KLIK

Sjterfhoes

Herv. Pastorie

Vlag Mijnwerkersbond

 

 

Hubertus Molen

EyeWitness

SICOF

Gedonder in de Hemel

Leenhof Valkenburg

 

      LEENHOF VALKENBURG

Oude Pastorie

 

       Oude Pastorie

Beheerder-Jan Jacobs

            E-mail

   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inlogformulier

Najaar 1940

 

 

Najaar 1940

 

Op 1 augustus worden de textielkaarten uitgereikt, ieder krijgt 100 punten voor het kopen van textielgoederen, hiervan kan hij 40 punten gebruiken vanaf 1 augustus en de andere 60 punten vanaf 1 februari 1941. Voor de puntenwaarde van deze textielgoederen zit een lijst bijgesloten. Dan worden nog vier bonnen uitgegeven voor scheerzeep. Iedere bon heeft recht op 300 gram scheerzeep op de drie maanden en gaan 1 september in.

 

Op 15 augustus om 9 uur in de voormiddag krijgen de families P. Gelissen en J. Clermons de blijde tijding dat hun zoon veilig in Engeland zitten, dit bericht is per post van Amerika gekomen. Op 22 augustus krijgt de pastoor van Genhout ook de blijde tijding dat Harrie  Huntjens uit Genhout ook veilig in Engeland zat. Dus nu zijn alle Beeker gemobiliseerde in zo verre terecht. Ook is al medegedeeld door de commissaris van het bezette Hollandse gebied, dat geen oranje strikken of bloemen meer in het openbaar mogen gedragen worden en dat op 31 augustus generlei  Oranjefeest gevierd mag worden. Maar de mensen met ‘oranje bloed en hart’ konden deze verjaardag van de koningin niet zo maar ongemerkt voorbij laten gaan. Veel winkeliers hadden deze dag nog het een of ander artikel welk met oranje kleur was verpakt of een reclame in oranje kleur in hun etalage staan. In cafés werd deze dag overal oranjebitter geschonken. Voor het overige was het in het openbaar rustig.

 

In het algemeen is het erg rustig en stil. De armoede begint al stilletjes in te treden, zodat veel winkeliers met en lege zaak daar staan. Momenteel is gebrek aan tabak, sigaretten, chocolade en sigaren. Vooral in de steden heerst al armoede, want de stedelingen komen de dorpen al op voor brood en andere levensmiddelen. Nu staat de winter nog voor de deur, wat zal deze ons nu nog brengen? Hoe korter de dagen worden, hoe strenger er wordt gelet op de verduistering ’s avonds. De overtreders worden niet meer gestraft met het afsluiten van het licht, maar met een geldboete van ƒ5,00 de eerste en ƒ10,00 de tweede keer en zo steeds hoger.

 

In de maand september worden de kolenbonnen uitgereikt welke vanaf 1 oktober gebruikt kunnen worden. Op iedere bon was 1 hl. kolen antraciet op of 100 kg. cokes gegeven. Er zijn ook weer een paar keer relletjes geweest, de burgers met de NSB’ers, waarbij de leider van de NSB met een paar ingegooide ruiten in zijn nachtrust gestoord werd. In de maand september zijn ook de vleesdistributiebonnen ingetreden. Per persoon krijgt men 1 pond vlees per week, kinderen beneden de vijf jaar krijgen maar een half pond per week.

 

Op maandag 21 oktober kreeg men onverwachts de mededeling dat de Rijkskanselier Adolph Hitler per trein door Maastricht zou komen op doortocht naar Frankrijk.  De gehele spoorlijn waarop de trein passeerde werd door Duitse soldaten afgezet, hetzelfde gebeurde ook op alle stations.

 

De maand oktober heeft nog niet veel goeds gebracht en de ellende en armoede wordt steeds groter. De werklieden van Beek zoals ook van andere plaatsen moeten nu naar Duitsland gaan werken en verdienen per week. Ze mogen maar eens op de drie maanden naar huis komen. Er zijn zelfs veel meisjes die nu naar Duitsland gaan werken en krijgen weekloon. Per autobus vertrekken ze ’s morgens om zes uur en komen ’s avonds terug tegen acht uur. Deze meisjes werken in Duitsland op fabrieken. De eerste dagen van de oorlog waren de gevechten op het land en nu begint de oorlog in de lucht. Iedere nacht hoort men het geknal van bommen welke uit de vliegmachines geworpen worden. Ook hoort men wel eens dat hier op Hollands grondgebied bommen terecht komen en veel mensen hebben nu bange nachten. Ja als je soms ’s avonds dat hevig vuurwerk in de lucht ziet zal men wel bange nachten beleven. Hoe dieper wij de winter ingaan hoe groter de armoede wordt. Per 1 november komen bonnen uit voor meel, koekjes, beschuiten, taartjes, gebakjes, speculaas, vlaai en ander gebak. De eieren en Hollands kaas komt ook op de bon. Per persoon een ei per week en een ons kaas. Op 20 november komen ook nog de peulvruchten op de bon, een pond per maand. Er gaat geen dag voorbij of er is een proces-verbaal gemaakt wegens het onvoldoende verduisteren. Veel oude mensen hebben al vaker gezegd: “Wij krijgen onze goede oude tijd weer terug”. Auto’s ziet men bijna niet meer rijden wegens gebrek aan benzine. Nu moeten de oudgediende paarden en hitten weer hun beste beentjes voorzetten en alles gaat nu weer per voertuig zelfs van Gend & Loos moet nu zijn goederen per paard bezorgen. Alleen mag men nog per fiets rijden. Dokters, vroedvrouwen en één taxi mag maar in Beek rijden en auto’s voor de noodzakelijke levensmiddelen. Er zijn ook veel auto’s die nu hun motor hebben laten ombouwen op gas en auto antraciet. Maar daar hier hoge kosten aan verbonden zijn, vindt men niet veel van deze nieuwe installaties. Maar hoe langer de oorlog duurt hoe beroerder de tijd wordt. Wij zitten nu u al in begin december de winter begint te naderen, wat het weer nu betreft veel regen en buien. Nu hoort men de mensen al jammeren en klagen met de bedoeling was de winter maar eens om. En wat zal het voorjaar ons nu brengen? De vleesbonnen zijn nu al verlengd van acht naar tien dagen per rantsoen voor een pond per rantsoen. En dan nog met de bonnetjes en het geld krijgt men ook nog de halve tijd geen vlees en dat heeft nu al veertien dagen geduurd. Wel proberen ze de mensen nu te troosten met de mededeling met Kerstmis is weer volop vlees. Deze toestand is nu weer het beste voor de grote boer. Die maken in alles goede zaken. Zij mogen zelfs bakken, brood of witbrood, zelf varkens slachten. Dus die hebben nu nog alles volop en dan toch nog klagen.

 

Op zaterdag 7 december komt een afkondiging in de couranten dat alle paarden, van drie tot vijftien jaar, op de keuring moeten komen voor levering aan het Duitse leger. Dit zal voor veel mensen een reuze strop worden, vooral die mensen die maar een paard hebben en dan nog hiermee hun dagelijks brood moeten verdienen. En nu in de tijd dat de paarden en vee zo duur zijn kunnen zij geen nieuw krijgen. In het algemeen wordt gezegd, de kleine man is de dupe. Ja zo is het nu al op alle gebied. De week voor Kerstmis worden de mensen in de gelegenheid gesteld op hun boterbon ook twee ons vet of een halve liter slaolie te kopen. Degene die nu een boterbon over heeft kan van deze gelegenheid gebruik maken. We zitten nu zowat in het midden van de winter. ’s Nachts veel vriezen, overdag ook erg koud, kaarsen en brandstoffen, wordt met drie brandstofbonnen die nu per 1 december zijn aangereikt moet men zien toekomen tot 1 februari. Op iedere bon krijgt men 75 kg. op 1 hl. kolen dus dat is voor twee maanden 225 kg. of ongeveer 28 kg per week. Natuurboter is nu al drie weken niet te krijgen, alleen maar margarine. Men ziet nog maar altijd niet veel vooruitzichten in de oorlog. Nu wordt nog steeds het meest gevochten in de lucht en er is geen avond of nacht of men hoort de vliegtuigen ronken en men hoort ook nog weleens ook dichtbij bommen vallen maar vooral in de late avond of in de nacht is het een doorlopend gevecht en bommen werpen over Duitsland waarvan men hier de lichten kunt zien en dikwijls de doffe slagen van de bommen kunt horen. Op donderdagnamiddag 19 december kwamen de Engelsen overdag met hun vliegtuigen over en strooiden hun bommen uit over het vijandelijk gebied Duitsland.

 

Op zondag 15 december hebben de NSB’ers in Geleen een optocht gehouden. Daar zij de vereiste papieren niet hadden werden er enige door de gemeentepolitie opgepakt, waarbij een vechtpartij ontstond en een NSB’er uit Geleen zijn leven hiervoor heeft moeten geven en enige andere werden gewond. In deze optocht waren ook enige NSB’ers uit Beek aanwezig, toen ze ’s avonds in Beek terugkeerden waren ze nog erg geschrokken over die relletjes in Geleen, maar hier in Beek zelf waren de mensen zo verstandig dat zij zich niet met dat volk aanlegden, zodat deze dag in Beek toch rustig verliep. Op deze maand dat de NSB menen de baas te zijn, wordt nog maanden voortgezet.

 

Maar wegens ziekte zijn mijn aantekeningen over enige maanden niet bijgehouden. Men merkt nu wel dat met de dag de tijd slechter wordt. Vooral het vlees daar moet men nu al veertien dagen toekomen met vijf bonnetjes van een pond (vijf bonnen van ieder een ons).